sillyseasonelitserien.blogg.se

Bloggar om ishockey där mest fokus ligger på SHL och silly season. Här presenteras rykten, kontraktsförlängningar, bekräftade övergångar, och det kan då och då komma in något speltips. Twittrar även aktivt under namnet @sillyseason2014

Sverige dominerar ute i Europa!

Kategori: Allmänt

Idag var en riktigt bra dag för svensk ishockey, ALLA svenska lag vann sina matcher i försäsongsturneringen European Trophy.
 
Dagens resultat:
 
Mountfield HK - Luleå HF 1-2.
Linköpings HC - Pirati Chomutov 4-0.
HV71 - HC Sparta Praha 5-3.
Djurgårdens IF - HC CSOB Pojistovna Pardubice 3-2.
Färjestad BK - Adler Mannheim 4-1.
Frölunda Indians - ERC Ingolstadt 7-3.
Brynäs IF - Bili Tygri Liberec 4-3.
 
Några noteringar från dagen.
 
- HV71 junioren Lawrence Pilut (född 1995) skickade in matchavgörande 4-3 cirka 4 minuter in i tredje perioden. Även Jakob Stridsberg (också född 1995) gjorde mål i matchen när han kvitterade till 1-1. HV71 får ändå det tungt att kvalificera sig för slutspelet i Berlin eftersom man förlorade de två inledande matcherna, men den här segern var i princip livsviktig om man vill ha någon chans att gå vidare.
 
- Matchen mellan Brynäs - Liberec var på väg mot förlängning när Brynäs nyförvärv Greg Scott hittade rätt och satte 4-3 till Gävle-laget 22 sekunder från slutsignal. Viktigt för Brynäs som nu hakar på topplagen TPS och Djurgården i East Division.
 
- Luleås talang Lucas Wallmark (född 1995) gjorde idag sin första match för de regerande mästarna Luleå efter övergången från Skellefteå, och på vilket sätt han gjorde debut, med cirka 7 minuter kvar av bortamatchen mot Mountfield klev han fram och satte 2-1 till Luleå vilket betydde att Luleå tog sin tredje raka seger i European Trophy och kommer med mycket stor sannolikhet gå till slutspelet i Berlin.
 
 

Bloggen tippar: Backarnas poängliga

Kategori: Allmänt

Igår var det den totala poängligan i SHL jag tippade, idag är det dags för backarnas poängliga.
 
Den här listan känns betydligt svårare att tippa då det finns flera potentiella vinnare, precis utanför listan hittar vi poängstarka backar som, Elias Fälth (HV71), Noah Welch (Växjö) och John Klingberg (FHC) för att nämna några.
 
Men dessa 10 har kommit in på min lista:
 
10. Garrett Stafford, Färjestad. Förra säsongen 23p (1+22) på 56 AHL matcher.
Stafford är en back som är riktigt bra på att hålla i pucken, är en bra tvåvägsback som är ett hot i PP. Karriären är dock på nedgående men Stafford är ändå så bra att han platsar på listan. Gjorde 4p (2+2) på 17 slutspelsmatcher ifjol.
 
9. Ville Varakas, Växjö. Förra säsongen 25p (6+19) på 46 SM-Liiga matcher.
Varakas är en bra skridskoåkare med ett vasst skott. Har också gjort några riktigt fina "open-ice" tacklingar de senaste åren. Gjorde 2p (1+1) på 7 slutspelsmatcher ifjol.
 
8. Mattias Karlsson, HV71. Förra säsongen 29p (9+20) på 55 SHL matcher.
Karlsson kommer missa inledningen av säsongen på grund av skada men jag tror ändå att han lyckas ta sig in på listan. En av seriens absolut bästa tvåvägsbackar. Stor, tuff och ett enormt slagskott. 0p på 5 slutspelsmatcher ifjol.
 
7. Mattias Bäckman, Linköping. Förra säsongen 26p (2+24) på 52 SHL matcher.
Bäckman fick sitt stora genombrott förra året och visade att han är en spelskicklig back som motståndarna får se upp med. Skrev på för Detroit och är nu utlånad till LHC. Gjorde 6p (2+4) på 10 slutspelsmatcher ifjol.
 
6. David Petrasek, HV71. Förra säsongen 22p (8+14) på 49 SHL matcher.
Petrasek är inte lika bra som förut men är fortfarande en klassback på den här nivån, främst i powerplay där han är ett stort hot. Han har ett kvickt avslut och prickar ofta mål. Gjorde 3p (1+2) på 5 slutspelsmatcher ifjol.
 
5. Cory Murphy, Växjö. Förra säsongen 31p (5+26) på 52 KHL matcher.
Murphy är en av de bättre värvningarna på pappret den här säsongen, hans statistik imponerar 31p från backplats i världens näst bästa liga är respekt. Hans defensiv är en svaghet. 
 
4. Magnus Johansson, Linköping. Förra säsongen 28p (3+25) på 55 SHL matcher.
Johansson fyller 40 år den 4e September och ändå så visar han mycket hög SHL-klass, han började fjolåret lite tveksamt men avslutade året riktigt starkt, vilket hans slutspel visade, 8p (3+5) på 10 slutspelsmatcher.
 
3. Johan Fransson, Luleå. Förra säsongen 11p (3+8) på 55 SHL matcher.
Fransson är en en SHLs mest sevärda backar, har en fantastisk skridskoåkning och är ett hot i såväl 5 v 5 som i powerplay. Är väldigt osäker i defensiven och gör varje år några rejäla bjudningar. När han väl prickar mål med sina fruktade slagskott så blir det ofta mål. Avslutade fjolåret starkt med 10p (0+10) på 15 slutspelsmatcher och 5p (1+4) i hockey-vm.
 
2. Richie Regehr, Modo. Förra säsongen 33p (8+25) på 53 SHL matcher.
Regehr är en back med både offensiva och defensiva egenskaper, sticker mest ut i offensiven där han är hyperfarlig i powerplay. Är en av de bästa prickskyttarna i SHL då han vid flertalet tillfällen dunkat in vackra powerplay mål. Gillar också när spelet blir mer fysiskt. Gjorde 3p (0+3) på 5 slutspelsmatcher ifjol.
 
1. Ryan Gunderson, Brynäs. Förra säsongen 36p (9+27) på 55 SHL matcher.
- Gunderson har utvecklats till en toppback i SHL sen han kom till Brynäs från Örebro. Hans offensiva egenskaper är bäst bland backarna i SHL. Hans handledskott är ruggigt vasst och prickar ofta mål vilket antingen leder till att han själv gör mål eller att någon petar in returen. Enda minuset med Gunderson är att han är väldigt liten och försvinner ofta i tuffa matcher, sen ligger han ofta på minus i plus/minus statistiken. 
Men offensivt är han bästa backen i SHL enligt mig. Gjorde 1p (1+0) på 4 slutspelsmatcher ifjol.
 
 
Det här är alltså min topp 10 lista, ni får gärna kommentera vad ni tyckte var rätt/fel med listan. 
 
//@sillyseason2013
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bloggen tippar: Poängliga SHL 2013/2014.

Kategori: Allmänt

Har på twitter tippat hur SHL 2013/2014 slutar. 
Just då (kommer en slutgiltig tabell precis innan säsongstart) tippade jag såhär:
 
1. HV71
2. Luleå
3. Skellefteå
4. Linköping
5. Färjestad
6. Växjö
7. Brynäs
8. Frölunda
9. Modo
10. AIK
11. Örebro
12. Leksand.
 
Så nu är det dags för att tippa SHLs poängliga för den kommande säsongen.
 
10. Brett Sterling, HV71. Förra säsongen 45p (24+21) på 48 AHL matcher.
Sterling har öst in mål i AHL genom åren och kommer säkert fortsätta med det i HV71.
 
9. Simon Hjalmarsson, Linköping. Förra säsongen 43p (12+31) på 55 SHL matcher.
- Hjalmarsson har utvecklats till en riktig poängspruta, gjorde 43p i grundserien och följde upp med 11p (5+6) på 11 slutspelsmatcher.
 
8. Niklas Olausson, Luleå. Förra säsongen 36p (11+25) på 48 SHL matcher.
Olausson har kanske det bästa spelsinnet i hela SHL, kan fullständigt dominera i PP. Har problem med målskyttet dock. Gjorde också 11p (1+10) på 15 slutspelsmatcher.
 
7. Chad Kolarik, Linköping. Förra säsongen 68p (31+37) på 76 AHL matcher.
- Kolarik är en riktig kvick spelare med fin teknik och anses vara en riktig "sniper". Efter AHLs grundserie följde han upp det med 11p (5+6) på 15 slutspelsmatcher.
 
6. Oscar Möller, Skellefteå. Förra säsongen 26p (18+8) på 28 SHL matcher.
Möller fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd av skador, men när han väl var på isen visade han vilken fantastisk spelare det är. Möller kan mycket väl vinna hela skytteligan. Gjorde också 10p (5+5) på 13 slutspelsmatcher.
 
5. T.J Hensick, Modo. Förra säsongen 67p (19+48) på 76 AHL matcher.
Hensick har ryktats till SHL år efter år och äntligen är han här. Och det är Modo som kommer dra nytta av hans tjänster. Hensick är en ruggigt vass skridskoåkare och besitter också fantastiska handleder som kan hitta passningar ingen annan ser.
 
4. Linus Klasen, Luleå. Förra säsongen 24p (10+14) på 47 SHL matcher.
- Klasen var riktigt ojämn under grundserien förra året, stundtals visade han riktigt hög klass men det var allt för sällan. Grym straffskytt. Utvecklade sitt defensiva spel mycket och det kommer han dra nytta av i år. Gjorde ett riktigt bra slutspel där han visade vad han gick för. Blev 12p (4+8) på 12 slutspelsmatcher.
 
3. Joakim Lindström, Skellefteå. Förra säsongen 54p (18+36) på 54 SHL matcher.
- Lindström har levererat i flera år nu och inget tyder på att han inte kommer fortsätta göra det. I sina bästa stunder är han helt dominant och kan göra 4-5 poäng per match men sen kan han gå poänglös i 3-4 matcher. 
Lindström har förutom sina offensiva egenskaper också bra fysiska egenskaper. Gjorde 11p (4+7) på 13 slutspelsmatcher.
 
2. Pär Arlbrandt, Linköping. Förra säsongen 53p (21+32) på 54 SHL matcher.
Arlbrandt är ett hot varje gång han kommer in i anfallszon med ett kvickt avslut och fina flippmackor kan han röra om ett helt försvar alldeles ensam. Arlbrandt slog igenom sent då han gjorde flera misslyckade försök att  slå sig in i SHL. Men nu rankas han som en av SHL vassaste forwards. Gjorde 12p (7+5) på 10 slutspelsmatcher.
 
1. Bud Holloway, Skellefteå. Förra säsongen 71p (20+51) på 55 SHL matcher.
Holloway är den självklara favoriten till att ta hem poängligan även denna säsong. Var fullkomligt dominant under fjolåret och levererade match efter match. Nästan otroligt att han fortfarande spelar i Skellefteå då han nog skulle klara av större uppgifter. Det enda negativa med Holloway är att han försvann lite under slutspelet ifjol. Men trots "svackan" så gjorde han 9p (4+5) på 13 slutspelsmatcher.
 

Det här är alltså min topp 10 lista, ni får gärna kommentera vad ni tyckte var rätt/fel med listan. 
 
// @sillyseason2013